TIPS VOOR HET STELLEN VAN DOELEN

doelen
Hi beauty’s,
Doelen stellen: ik zweer er bij! Sinds een korte tijd ben ik actief bezig met het stellen van mijn doelen. Ik merk dat ik hierdoor positiever in het leven sta. Hoe ik mijn doelen opstel en waarom ik dit iedereen (jong, oud, studerend of werkend) aanraad, lees je in het artikel van vandaag.

Het stellen van doelen hoeft niet per se per 1 januari van het volgende jaar pas te gebeuren. Nee, het kan namelijk op elke dag van het jaar! Dus waar wacht je nog op? Ik ken het wel, dat uitstelgedrag. Want waarom zou je doelen willen stellen? Nou: wil je echt wat bereiken? Wil je van jezelf kunnen leren? En vind je het leuk om het beste uit jezelf te halen? Begin dan nu met het stellen van jouw doelen! Het is namelijk ook nog eens super leuk om te doen. De tips die ik jullie geef zijn uit eigen ervaring en tevens de manier hoe ik mijn doelen stel.

♥ Denk groot, maar wees wel realistisch

Wat ik belangrijk vind, is dat je doelen vooral haalbaar moeten zijn. Bedenk eens tijdens het stellen van je doelen of je dat doel in drie, misschien vier, stappen kunt verwezenlijken. Zo niet? Dan kan je beter een ander doel kiezen. Anders stel je jezelf namelijk teleur wanneer je dit doel niet haalt. Daarbij kan het juist demotiverend werken als je een doel stelt wat te lang duurt voordat je resultaat ziet.

♥ Wees eerlijk en duidelijk tegen jezelf

Je vraagt je vast af wat ik hiermee bedoel. Nou, het is vrij makkelijk om jezelf voor de gek te houden door een onduidelijk beeld te schetsen van jouw doelen (ik spreek uit ervaring). Wees eerlijk tegen jezelf wanneer je denkt dat iets niet gaat lukken. Daarbij is het altijd van belang om een duidelijk beeld te hebben van wat je doelen precies inhouden. Bijvoorbeeld: Over een maand wil ik goed staan voor het vak Economie. Dit is een onduidelijk doel. Wat is goed precies? Stel je doel op deze manier: Over een maand wil ik minimaal een acht gemiddeld staan voor Economie.

Schrijf je doelen op een positieve manier op

Je kunt, naar mijn mening, je doelen het beste op een positieve manier opstellen. Schrijf dus niet op wat je NIET MEER wilt, maar juist wat je WEL wilt. Bijvoorbeeld: Over een jaar wil ik niet meer zo lui zijn. Deze zin is vrij negatief. Schrijf het dus daarom zo op: Over een jaar wil ik de halve marathon kunnen lopen. Veel fijner om te lezen toch?

Stel je doelen met pen en papier op. Niet digitaal. 

Ik denk dat dit heel erg persoonlijk is, maar ik vind het fijn om mijn doelen met de hand op te schrijven. Tijdens het schrijven verdiep ik mij namelijk al helemaal in mijn doel. Ik heb een speciaal ‘Doelenbord’. Erg handig en leuk! Ik zal jullie binnenkort wel even een preview geven van mijn doelen.

Dit waren mijn tips voor het stellen van doelen. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en het kunnen gebruiken voor het stellen van jullie eigen ‘goals’.  Als jij nog handige tips of ervaringen wilt delen, laat het dan even weten in een comment!

Stel jij doelen voor jezelf? 
???? ?? ????, ????????
Share:

22 Comments

 1. 23/06/2016 / 09:10

  Het lijkt me inderdaad veel prettiger werken met doelen. Dan heb je ook iets waar je echt naar toe wilt en waar je voor gaat werken. Zelf werk ik wel met doelen binnen mijn opleiding, en soms ook wel met mijn blog, maar ik zou het het liefst met alles willen doen. Ik denk dat het dan allemaal ook veel rustiger wordt in je hoofd, want dan weet je wanneer je wat gaat doen en wanneer je iets wilt behalen!

  • Kimberly
   24/06/2016 / 07:23

   Ja, dat heb ik ook! Daarbij is ook altijd leuk om na een tijdje terug te kijken op je doelen om te zien of je ze wel hebt gehaald :). x

 2. 23/06/2016 / 10:50

  Ik schrijf mijn doelen juist wel digitaal op, want ik gebruik vaak wunderlist daarvoor! Ik gebruik het voor alles eigenlijk, haha. En als je iets behaalt hebt, krijg je zo’n leuk geluidje te horen ;p

  • Kimberly
   24/06/2016 / 07:24

   Dat is inderdaad een leuk idee! Misschien ga ik dat toch ook een keer proberen!

 3. 23/06/2016 / 11:06

  Ik schrijf nooit dingen op, dat vergeet ik, maar de rest werkt wel echt. Handig.

 4. 23/06/2016 / 12:17

  Ik vind dit hele fijne tips. Ik heb vooral geleerd om naar mijn hart te luisteren en mezelf de tijd te gunnen. Zodra ik een einddatum in mijn hoofd heb gaat het helemaal fout bij mij.

 5. 23/06/2016 / 13:14

  Een reminder voor mijzelf inderdaad. Ik lees deze tips vaker overal, maar het moment van écht veranderen wordt toch weer uitgesteld.

  Dagelijks bloggen is nu mijn doel.

  • Kimberly
   24/06/2016 / 07:29

   Dat is een mooi doel!

 6. 23/06/2016 / 13:40

  Ik vind dat je erg goede tips geeft! Toen ik wat jaren geleden nog in therapie zat, heb ik ook geleerd hoe ik het beste doelen kan stellen en verwoorden. Een aantal dingen die ik leerde staan ook tussen jouw tips! Vind vooral de kracht van subdoelen echt een wondermiddel om gemotiveerd te blijven en trots op jezelf te worden/zijn.

  • Kimberly
   24/06/2016 / 07:31

   Dankjewel! Dat is inderdaad ook een fijne tip. Ik denk dat je door het gebruiken van subdoelen ook vaker trots op jezelf bent omdat je dan stapje bij beetje naar je hoofddoel werkt! xx

 7. 23/06/2016 / 14:43

  Wat een fijne tips! Ik merk dat ik in mijn hoofd vaak wel een soort doelen heb, maar het helpt enorm om deze echt op te schrijven want op die manier denk je er toch meer en beter over na!

 8. 23/06/2016 / 17:53

  Met de hand opstellen werkt echt voor mij! Dan voelt mijn hoofd ook leeg. Goede tips!

  • Kimberly
   24/06/2016 / 07:31

   Ja! Dat heb ik dus ook! Heerlijk :).

 9. 23/06/2016 / 21:55

  Wat een fijne tips. Je schrijft fijn! Zelf stel ik ook vaak doelen, maar voer ze niet altijd uit haha. X

  • Kimberly
   25/06/2016 / 07:30

   Dankjewel! Haha, bij mij blijven er soms ook een aantal doelen liggen. Er denk dat het er dan toch mee te maken heeft dat ik juist die doelen niet goed opstel. Misschien hebben ze niet genoeg prioriteit. Ik probeer tegenwoordig echt goed na te denken of ik de doelen ook echt ‘doelen’ vind voordat ik ze opschrijf :).

 10. 24/06/2016 / 09:02

  Hele handige tips! Op school ben ik op school veel bezig het stellen van doelen

 11. 24/06/2016 / 09:42

  Fijne tips! Ik stel de laatste tijd wel doelen aan mezelf en het geeft me een fijn en rustig gevoel als ze ook behaald zijn.

  • Kimberly
   25/06/2016 / 07:31

   Inderdaad! Het geeft mij dan ook altijd rust in mijn hoofd. Maar het geeft mij ook een trots gevoel. xx

 12. 24/06/2016 / 09:43

  Ik stel eigenlijk nooit echt doelen. Misschien omdat ik bang ben dat het niet lukt en ik het gevoel krijg te hebben gefaald? Geen idee, maar dat zou kunnen. Misschien moet ik hier maar eens verandering in brengen.

  • Kimberly
   25/06/2016 / 07:32

   Ik snap je angst wel hoor, die heb ik ook soms! Maar het gevoel als je een doel hebt gehaald is erg fijn. Ik zou het zeker eens proberen <3.

 13. 24/06/2016 / 23:06

  Goede tips! Ik schrijf mijn doelen altijd op pen en papier, en digitaal. Haha, heb ik het alle twee bij de hand. Is best handig :)

  • Kimberly
   25/06/2016 / 07:31

   Dat is inderdaad ook handig, haha! x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Looking for Something?